Erot Kanadan ja Suomen välillä

"Travel is fatal to prejudice, bigotry and narrow mindedness."
- Mark Twain

Hei! Tässä postauksessa ajattelin kertoa Kanadasta ja verrata eroja Suomen ja Kanadan välillä.



1. Isänmaallisuus/kansallisuus

Kanadalaiset ovat ylpeitä maastaan ja kansallisuudestaan. Kanadalaiset pitävät itseään Amerikkaa parempana ja heillä on aika samanlainen suhde Amerikkaan kuin mitä Suomella on Ruotsiin.

Kanadassa melkein jokaisella on jonkinlainen Kanadan lippu pihallaan. Lippu voi olla lipputangossa tai muuten viritettynä, mutta niitä näkee koko ajan.

Joka aamu ennen ensimmäisen tunnin alkua seistään ja kuunnellaan Kanadan kansallislaulu.

Kolonisaation historian takia suurimmalla osalla ihmisistä on Eurooppalaiset sukujuuret ja ovat sukujuuristaan myös ylpeitä. Kanadalaisten välillä myös todella paljon eroja riippuen minkälaiset sukujuuret heillä on. Usein kuulee kuinka ihmiset kehuskelevat hollantilaisilla, saksalaisilla, englantilaisilla, irlantilaisilla tai muilla sukujuurilla.

2. Ruoka

Ruoka ja ruokailutottumukset ovat hieman erilaiset Suomeen verrattuna. Kanadalaisilla ja amerikkalaisilla on samanlainen, hieman epäterveellisempi ruokavalio.
Päivän aikana syödään yleensä kolme kertaa; aamianen, lounas ja päivällinen. Ihmiset syövät myös välipaloja vaihtelevasti.
Ruoka on aika rasvaista ja päivällisen kanssa syödään usein jälkiruokaa. Pikaruoka ja erilaiset uppopaistetut ruoat ovat suosittuja.
Viikon aikana herkutellaan myös aika paljon ja talossa on yleensä aina jonkilaisia herkkuja, oli se sitten karkkia tai keksejä.
Hedelmiä ja kasviksia kyllä syödään mutta ei mielestäni yhtä paljon kuin Suomessa.
Sain paljon ihmeellisiä ilmeitä ja kysymyksiä kun laitoin kurkkua leivän päälle :D
Myös poron lihan syöminen on ollut hirveä shokki kun oon siitä maininnu.

3. Tims kulttuuri

Ihmiset juovat täällä aika paljon kahvia ja etenkin yksi kahvila on suosittu yli muiden.
Tim Hortons kahvila löytyy melkein jokaisesta ihan pienestäkin kylästä ja joissain hieman isoimmissa kylissä voi helposti olla useampikin.
Monet ihmiset pysähtyvät ostamaan kahvia Tim Hortonsista aamulla töihin mennessä ja käyvät siellä myös muuten päivän aikana. Yleisin juoma on "double double" joka tarkoittaa kahvia kahdella kermalla ja sokerilla. Monet oppilaat koulussa menevät kylän Tim Hortonsiin koulun lounaalla.
Timsin kahvi on ihan hyvää mutta kahvi täällä ei vedä vertoja suomalaiselle kahville.

4. Koulu

Koulu aloitetaan vuosi aikaisemmin täällä ja koulua käydään 12 luokkaa. "Lukio" alkaa 9 luokalta.

Lukio Kanadassa on todella erilainen verrattuna Suomen lukioon. Vuosi on jaettu vain kahteen jaksoon, joissa molemmissa on vain neljä ainetta. Jokainen päivä on samanlainen, samat neljä ainetta toistuvat joka päivä samassa järjestyksessä. Aineet arvostellaan prosenteilla ja ja jakson lopussa olevilla "koeviikon" kokeilla ei ole edes kovinkaan paljon painoarvoa.
Kouluun mennään koulubussilla ja matka on aika pitkä. Minun bussimatka kestää noin 40 minuuttia.

Koululla on paljon eri kerhoja ja urheilua. Ihmiset harrastavat urheilua koulun joukkueissa ja myös joukkueissa koulun ulkopuolella.

Musiikin tunneilla soitetaan ihan kaikenlasia orkesterisoittimia. Koululla on useita eri soittimia joita oppii oikeasti soittamaan ja tunneilla käydään läpi kunnon teoriaa.

Yliopistoon/ammattikorkeakouluun haetaan arvosanoilla ja monet tarvitsevat tietyn määrän tietyn tasoisia kursseja hakukelpoisuuteen. Jatko-opiskelu on myös todella kallista kuten Amerikassa.

5. Uskonto

Suurinosa Kanadalaisista ovat kristittyjä, mutta pienessä kylässäkin on useita eri kristinuskojen kirkkoja. Erilaisia protesttanttisia kirkkoja on todella monia. Ihmiset ovat olleet todella ihmeissään kun olen kertonut Luterilaisuuden asemasta Suomessa ja kirkkoverosta.

6. Juhlapyhät

Juhlapyhät ovat aika rentoja. Eriliaisia juhlapyhiä joita meillä ei juhlita ovat kiitospäivä ja halloween. Omasta mielestäni joulu Suomessa on uskonnollisempi kuin joulu täällä.

7. Talvi

Talvi Kanadassa on aika samanlainen kuin Suomessa. Lunta tulee vaihtelevasti ja ihmiset sanovat, että talvet ovat muuttuneet todella paljon verrattuna muutama vuosi sitten. Lunta voi tulla hetkellisesti todella paljon, mutta se sulaa myös aika nopeasti yleensä pois.
Alue missä olen on todella lähellä suuria järviä, jotka vaikuttavat lumen määrään todella paljon.
Talvirenkaat eivät ole iso juttu täällä vielä, joten ihmiset ovat tosi varovaisia talvella ajaessa/eivät aja niin paljon talvella. Koulubussit voidaan perua huonon sään takia jolloin on vapaapäivä koulusta. Näitä "snow day" päiviä on ollut useampi tänä talvena ja yksi viikko niitä oli 4 putkeen. Nyt 13.2 kun kirjoitan tätä on myös snow day ja tämä on jo toinen putkeen.

8. Jääkiekko

Kuten Suomessa, jääkiekko on tosi iso juttu Kandassa ja joka toinen ihminen pelaa jääkiekkoa. Tyttöjen jääkiekon harrastaminen on täällä myös super yleistä, todellakin yleisempää kuin Suomessa. Ihmiset myös seuraavat jääkiekkoa todella paljon ja joka lauantai ilta kanadalaisten vastike yleen näyttää ilmaisia NHL-pelejä.
Suosituin NHL joukkue tällä alueella on Toronto Maple Leafs.
Suomi tunnetaan täällä suurimmaksi osaksi jääkiekon takia.

9. Rakennus/sisustustyylit

Taloja rakennetaan hieman erilaisilla tyyleillä täällä. Talot ovat aika matalia ja suurimmassa osassa on kellari. Kylissä näkee myös paljon tosi vanhoja kauniita tiilitaloja. Tilaa on paljon etenkin maaseudulla ja taloilla on aika isot pihat, etenkin kylän ulkopuolella asuvilla maanviljelijöillä on todella isot tontit.
Ihmisillä on myös eriliaset sisustustyylit täällä kuin Suomessa. Valkoiset seinät ovat todella harvinaisia taloissa. Moderneja sisustuksia ei näe missään ja ihmiset sisustavat seiniä useilla puukylteillä, joita tehdään myös itse. Monilla voi olla puukyltti ulkona, jossa lukee perheen sukunimi tai tervetuloa. Kylttejä on myös eri vuodenaikoja varten.
Myös ihan random ero tuli mieleen; ovissa käytetään nuppeja eikä kahvoja.

10. Autot

Suosituimmat autot täällä ovat pick up truckit eli avolava-autot. Autot ovat myös järjettömän isoja.
Host perheen autoon pitää melkein kiivetä ja oven alapuolella on porras jotta pääsee sisään :D

-

Näitä on varmaan lisää toisen blogipostauksen verran, mutta nää oli nyt isoimmat mitä tuli mieleen.

Kanada ja Pohjois-Amerikkalainen elämäntyyli on todella erilainen verrattuna Suomeen ja Eurooppaan, mutta se ei ole silti mitenkään "huonompi" tai "parempi".
Vaihtovuoden kautta näkee uudenlaisen kulttuurin jota oppii arvostamaan. Alussa oli aika paljon "tää on outoo tai tyhmää" ajatuksia, mutta niistä pääsee eteenpäin ja oppii että on erilaisia tapoja, mutta koska ne ei ole ihan mihin itse on tottunut, ei tarkoita että ne olisi tyhmiä ja outoja.
Erilaisia elämäntyylejä ja kulttuureja oppii arvostamaan ihan erilaisella tavalla kun elää sitä ihan normaali arkea pidemmän aikaa.

Sori, että ei oo mitään kuvia tässä postauksessa. Ihan rehellisesti en jaksanu mennä läpi mun kuvia esimerkkejä varten :D

Hyvää loppuviikkoa kaikille ja hauskoja penkkareita/wanhoja! (lähettäkää paljon nättejä mekko kuvia)

- Micaela

Kommentit